Nonpaletti
Image default
Auto's en Motoren

Bedrijfsauto vaker gestolen

Hoewel veel mensen stil zitten vanwege de coronacrisis, blijven criminelen door gaan. Lichte bedrijfsvoertuigen tot 3500 kg zijn in het eerste kwartaal van 2020 40 procent meer gestolen dan in het eerste kwartaal van 2019. Dat blijkt uit cijfers van Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) en het Verbond van Verzekeraars. De oplossing tegen diefstal: een blackbox

 

Verdubbeling bij zware voertuigen

In het eerste kwartaal van 2020 zijn er 460 bestelbussen gestolen. Dat is 40 procent meer dan het aantal van 328 gestolen bestelbussen in 2019. Daarnaast zijn ook de zware bedrijfsvoertuigen zoals vrachtwagens populair bij criminelen. Het aantal gestolen zware bedrijfsvoertuigen verdubbelde zelfs naar 20 stuks in 2020. In 2019 bedroeg dat aantal nog 10 gestolen zware bedrijfsvoertuigen.

Terugvindpercentage

Vooral de terugvindpercentages wekken zorgen bij André Bouwman, adviseur bij het LIV. Van de zware bedrijfsvoertuigen wordt 65 procent teruggekomen. Dat komt omdat de lading vaak waardevoller is dan de vrachtwagen zelf, bijvoorbeeld laptops of smartphones. De inhoud wordt meegenomen en de vrachtwagen wordt ergens langs de kant van de weg gedropt. Het terugvindpercentage bij lichte bedrijfsvoertuigen ligt een stuk lager, namelijk 30 procent. Lichte bedrijfsvoertuigen zoals bestelbussen worden vaak gestolen voor de onderdelen en na diefstal direct op transport gezet naar het buitenland.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Volgens Bouwman is het tijd voor actie. “Het zal je als ZZP’er maar gebeuren dat je hard wordt getroffen door de coronacrisis en dan ook nog je bestelbus kwijt raken”, aldus Bouwman. Autofabrikanten, bestuurders en het LIV hebben een simpel advies: “Zorg voor voldoende preventie”.

Met behulp van een blackbox in het voertuig wordt de kans op diefstal verkleind en is de kans om het voertuig terug te vinden groter. Een blackbox kan voor track & trace dienen, maar bijvoorbeeld ook voor rittenregistratie of urenregistratie.

https://www.trackjackeurope.com/blackbox/