Nonpaletti
Image default
Eten en drinken

Franse uiensoep

Ingrediënten:

Het goede nieuws is dat voor klassieke Franse uiensoep maar een paar simpele ingrediënten nodig zijn. Je zal nodig hebben:

 • Uien: U kunt witte, gele of rode uien gebruiken voor Franse uiensoep. Maar om het op de klassieke manier te maken, heb je 5-6 grote gele uien nodig, geschild en in dunne plakjes gesneden.
 • Boter: De lekkerste (Franse) manier om die uien te karamelliseren. Hoewel je gerust veganistische boter (of alleen olijfolie) kunt gebruiken als je zuivel vermijdt.
 • Meel: Om de soep dikker te maken. Ik gebruik meestal alles voor alle doeleinden, maar je bent van harte welkom om een glutenvrije bloemmix te gebruiken. Of laat de bloem gewoon weg als je het niet erg vindt om een dunnere soepbouillon te gebruiken.
 • Witte wijn: om de pan te helpen blussen. Als de uien een beetje beginnen te branden op de bodem van de pan terwijl ze karamelliseren, voeg dan gerust wat extra scheutjes wijn toe om die gebruinde stukjes op te tillen.
 • Runderbouillon: De klassieke basis voor Franse uiensoep, hoewel we thuis vaak groentebouillon gebruiken om deze soep vegetarisch te maken.
 • Worcestershire, knoflook, laurier, verse tijm, zout en peper: om op smaak te brengen. Voel je vrij om te rommelen met de hoeveelheden van elk. En als je geen verse tijm bij de hand hebt, mag je ook gedroogde tijm (of wat Provençaalse kruiden) erbij doen.
 • Brood en kaas: Voor de cheesy toasts erop. Voel je vrij om elk soort brood te gebruiken (ik raad een knapperig stokbrood aan) en geraspte of gesneden kaas (Gruyere, Asagio, Swiss, Gouda, Mozzarella, enz.) Die je verkiest.

Zo karameliseer je uien:

De eerste stap bij het maken van traditionele Franse uiensoep is om die grote stapel rauwe uien te transformeren in de decadente, zoete en onweerstaanbaar gekarameliseerde uien die de rijke basis van dit recept zullen vormen. Karameliseren is eigenlijk een heel eenvoudig proces, maar het kost wel wat tijd. Dus zet wat muziek aan, schenk jezelf misschien een extra glas in van die witte wijn die we gaan gebruiken, en bereid je voor om wat quality time door te brengen bij de kachel terwijl we wat uienmagie bewerken.

Om de gekarameliseerde uien te maken, smelt u gewoon de boter in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg je uien toe en gooi ze zo dat ze bedekt zijn met de boter. Laat ze ongeveer 5 minuten koken, tot ze een beetje goudbruin beginnen te worden op de bodem, en roer ze dan om. Herhaal dit nog 5 minuten en roer ze dan nog een keer goed door. Ga dan door met dit ritme – roer de uien aanvankelijk om de 3-5 minuten, dan om de 1-2 minuten tegen het einde – totdat de uien gekarameliseerd zijn tot een rijke kastanjebruine kleur. (Elke keer als de uien op de bodem van de pan beginnen te branden, voeg dan gewoon een scheutje wijn of water toe en gebruik een houten lepel om die gebruinde stukjes op de bodem van de pan weg te schrapen.) een half kopje wijn om de bodem van de pan volledig te blussen zodra de uien klaar zijn om te gaan.

Zo maak je Franse uiensoep:

Zodra uw uien gekarameliseerd zijn en klaar voor gebruik, volstaat het:

 • Voeg de overige ingrediënten toe. Roer de bouillon, Worcestershire, laurier en tijm door elkaar in een grote soeppan en laat de soep verder koken tot het kookt. Zet het vuur lager en laat minimaal 10 minuten sudderen. Verwijder vervolgens de takjes tijm en het laurierblad, proef de soep en breng op smaak met S&P.
 • Rooster het brood. Terwijl de soep suddert, ga je gang en bereid je ook je toppings voor. Als je de traditionele route volgt met een sneetje brood, rooster het dan in de oven of in een broodrooster tot het mooi goudbruin is.
 • Zet je ovenvaste kommen op een dikke bakplaat. Zodra de soep klaar is, giet je de soep in elke kom, bestrooi je met het geroosterde brood en de gewenste hoeveelheid kaas. Plaats de bakplaat op een ovenrek ongeveer 15 cm van het vuur en rooster 2-4 minuten tot de kaas is gesmolten en bubbelt, houd de kaas goed in de gaten zodat deze niet verbrandt.
 • .. serveer! Terwijl de kaas vers gesmolten is en de soep heet en bruisend is. jammie.