Nonpaletti

Is detoxen echt zo gezond?

Er zijn allerlei gezondheids- en voedingshypes, waaronder  de ‘detox’. Detoxen is het ontgiften van het lichaam. Door een detox kuur thuis zou je je weer fit en energiek voelen, de spijvertering een boost geven en gewicht verliezen. Maar hoe werkt een detox kuur thuis en is het wel zo gezond?

Wat is ‘detoxen’ precies?

Detoxen is een term voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen die je binnen krijgt door eten, drinken of inademen. De veronderstelling bij het detoxen is dat deze gifstoffen zich opstapelen in je lichaam. Er zijn dan verschillende methoden om je lichaam te ontgiften. Je kunt een detox kuur voor thuis volgen waarbij je enkel voedsel eet zonder toegevoegde suikers en waarbij geen alcohol, koffie en dergelijke wordt gedronken. Je kunt er ook voor kiezen om enkel groentesappen te drinken en te vasten. Ook zijn er verschillende detox kuur thuis in de vorm van siroop, thee en zelfs detox-voetpads. Kortom, er zijn behoorlijk wat mogelijkheden.

Is detox kuur thuis nodig?

Nee. Ons lichaam heeft een natuurlijk afvalverwerkingssysteem voor het opruimen van lichaamsvreemde stoffen en stoffen die potentieel giftig zijn. De lever, gal en nieren spelen daarin een belangrijke rol. De lever zorgt voor de balans op het gebied van de stofwisseling van suikers, eiwitten en vetten. Ontgifting is een natuurlijk proces omdat de lever er op is ingesteld om de uit de voeding opgenomen producten te verwerken. Er zijn circa 500 enzymen per levercel aanwezig die deze ontgiftingsprocessen ondersteunen. Hiermee vormt de lever de belangrijkste schakel in het lichaam. Let daarom goed op wat je eet, want schadelijke stoffen zoals alcohol, kunnen een negatief effect hebben op de stofwisseling waardoor de vethuishouding wordt verstoord, wat leidt tot leververvetting. Bij een sterke vervetting van de lever is de leverfunctie minder goed en kan de lever ernstig beschadigd raken.”