Nonpaletti
Image default
Zakelijk

Shared hosting of VPS hosting?

Als je nieuw bent in de hosting wereld en je hoort deze twee verschillende soorten hosting dan vraag je jezelf misschien af wat ze inhouden. Wij gaan uitleggen wat de grote verschillen zijn tussen deze twee soorten hosting zodat je een juist keuze kunt maken voor jouw website hosting.

Wat is Shared hosting en hoe werkt het?

Shared hosting of zoals hosting providers het vaak noemen “webhosting” is de meeste voorkomende soort hosting die er is. De naam verklapt natuurlijk al een hoop en Shared hosting houdt simpelweg in dat je een deel van een server deelt met andere gebruikers.

Even een paar stapjes terug. Als je een website, webshop of applicatie dan moeten deze op een server worden geplaatst. Deze servers staan in grote datacenters waar je vast wel eens van gehoord hebt. Hosting providers huren in deze datacenters servers en de ruimte op deze servers delen ze op en verkopen ze aan gebruikers. Wij zijn in dit geval de gebruikers en bij shared hosting maak je gebruik van een stukje op een server. Dit stukje heeft een bepaalde capaciteit (rekenkracht) en met Shared hosting deel je deze capaciteit met andere gebruikers/klanten.

Is er een klant bij die heel veel capaciteit van de server vraagt dan kan het zijn dat jij daar ook last van hebt. Je website kan dan even enorm traag worden of in het ergste geval, uitvallen. Is je website een online visitekaartje en verder niet heel belangrijk dan is het geen wereldramp. Verdien je met je website echter je boterham dan is het een ander verhaal en moet je website altijd en overal bereikbaar zijn. Dan is het misschien beter om voor VPS hosting te kiezen. Shared hosting is een stuk goedkoper dan een VPS maar dat is logisch gezien je de ruimte van de server deelt met anderen.

Wat is VPS hosting en hoe werkt het?

VPS staat voor Virtual Private Server, ook hiervoor hoeft je geen geleerde te zijn om in te schatten wat het betekend. Het is een virtuele privé server. Klinkt misschien stom maar een complete server voor jezelf (dedicated servers) is erg kostbaar en met een VPS is het een stuk goedkopen. Met een VPS heb je dus een viruteel eigen stukje op een server. Dit stukje heeft zijn eigen capaciteit (rekenkracht) en alleen JIJ mag hier gebruik van maken. Niemand anders die op de server zit mag en kan gebruik maken van deze capaciteit. Zo weet je dus 100% zeker dat je altijd een bepaalde capaciteit tot je beschikking hebt om je website snel en online te houden.

Een VPS is wel iets duurder dan een Shared hosting maar zoals we al eerder zeiden, als het zorgt voor brood op de plank dan is het wel belangrijk en de investering waard.

Conclusie, Shared hosting of VPS hosting?

Altijd leuk om met een conclusie te eindigen maar die bepaal je in dit geval eigenlijk helemaal zelf. Wij kunnen alleen een advies geven. Als je website echt heel belangrijk is dan is het misschien handig om deze op een VPS te plaatsen. Is het wat minder belangrijk dan is een Shared hosting in 9 van de 10 gevallen meer dan prima!