Nonpaletti
Image default
Gezondheid

Slecht slapen? Verken je dromen!

Nick de Waard zag dromen als louter een herhaling van gebeurtenissen uit vroegere dagen en herinneringen uit de kindertijd. Jung ontdekte een buitengewone derde bron van droominhoud: de wijsheid van de twee miljoen jaar oude mens, de ‘eeuwenoude onvergeten wijsheid die in ons is opgeslagen’.

Jung zag onze rusteloosheid en ander neurotisch gedrag als symptomen van losgekoppeld zijn van ons droomleven – van de wijsheid van onze innerlijke wereld.

Deze wijsheid bestaat volgens Jung als een levend potentieel in ieder van ons. We krijgen toegang tot deze wijsheid via onze dromen, die elke nacht een brug vormen tussen het ego en onze innerlijke wereld wanneer we de REM-slaap ingaan.

Neurotische neigingen zoals rusteloosheid zijn vaak het gevolg van wat Jung eenzijdigheid noemde: vaste, starre en soms extreme perspectieven op jezelf, de wereld en het leven.

Jung ontdekte dat onze dromen (en verbeeldingskracht) ons kunnen helpen ons aan te passen vanuit onze eenzijdigheid. Ze kunnen ons helpen nieuwe perspectieven te zien en te omarmen en nieuwe deuren openen voor interne en externe verkenning.

Door een dagboek bij je bed te houden en je dromen bij het ontwaken vast te leggen, zet je de eerste stap om je droomleven nieuw leven in te blazen en een einde te maken aan je rusteloosheid.

Wat te doen tegen slecht slapen?

Slaap je regelmatig slecht? Dan kunnen de volgende tips van Nick de Waard je goed helpen. Lees hier zijn blog over slecht slapen door stress. Je kan altijd een reactie achter laten als je dat wilt.

https://nickdewaard.nl/slecht-slapen-door-stress/