van Marbella tot Ibiza

Sociedad Española de Automóviles de Turismo, dat is de volledige naam achter de afkorting SEAT. De Spaanse bouwer heeft in de kern een sportief imago en houdt zijn hoofdkwartier in Martorell, nabij Barcelona. Het bedrijf wordt opgericht op 9 mei 1950 door het Instituto Nacional de Industria (INI), een overheidsholding. Vandaag de dag is het volledig in handen van de Duitse Volkswagen Groep.

Model namen

De meeste Seat modellen zijn vernoemd naar Spaanse plaatsen. Zo zijn er de SEAT Ibiza, Alhambra, Altea, Arona, Arosa, Ateca, Córdoba, Inca, León, Málaga, Marbella, Ronda en Toledo.

Ook het nieuwste SUV-model, de Tarraco is vernoemd naar een plaats. Deze naam is door het publiek gekozen in een verkiezing waarbij de andere finalisten bestonden uit de Spaanse plaatsen Avila, Aranda en Alboran. Mogelijk gaat SEAT één van deze namen gebruiken voor een volgende nieuwe modellen.

Seat Ronda

Ronda is een stad in de provincie Malaga die ongeveer 100 kilometer van de stad Malaga ligt. Deze toeristische stad aan de Costa del Sol, die meer dan 33.000 inwoners telt, was de eerste Spaanse stad die een Seat-model noemde. 

Seat Malaga

In 1984 werd de Seat Málaga geïntroduceerd. Het was een sedan die werd opgevolgd door de Seat Toledo. De Seat Málaga is vernoemd naar de beroemde stad aan de Costa del Sol.

Seat Marbella

De compacte Seat Marbella was een bestelwagen die was afgeleid van de Seat Panda. Marbella is een populaire kustplaats in de provincie Málaga. Hij werd vervangen door de Seat Arosa.

Seat Cordoba

In 1993 lanceerde Seat de Córdoba, een compacte sedan die een platform deelde met de Seat Ibiza. Córdoba is een mooie stad in Andalusië aan de oevers van de rivier de Guadalquivir.

Seat Alhambra

De Seat Alhambra werd in samenwerking met Volkswagen en Ford geproduceerd. Deze minivan dankt zijn naam aan het monumentale complex in de stad Granada.

Seat Toledo

De opvolger van de Seat Málaga werd de Seat Toledo. De naam komt van de historische stad Toledo, behorend tot Castilla-La Mancha.

Seat Altea

De Seat Altea dankt zijn naam aan de kustplaats in de provincie Alicante. In 2015 werd de Altea in al zijn varianten stopgezet om plaats te maken voor de Seat Ateca.

Seat Ateca

De Ateca is de eerste SUV van Seat. Het is momenteel de middenklasser in het SUV-gamma van Seat, tussen de Arona en de Tarraco. Ateca is een klein stadje in de provincie Zaragoza.

Populaire Seat Modellen

De 3 populairste Seat-modellen zijn de Ibiza, Leon en Arona. Via Seat Private Lease zijn ze alle drie voordelig te rijden voor een vast bedrag per maand.

Ibiza

De Ibiza is het model waarmee Seat groot is geworden. In 1984 kwam de legendarische Seat Ibiza op de markt. Nu 5 generaties later is de Ibiza nog een van de pijlers van Seat. De Ibiza is goed voor zo’n veertig procent van de verkopen van Seat en is de bestverkochte SEAT aller tijden. Ook Seat Ibiza Private Lease is al jaren populair.

De Ibiza dankt zijn naam aan het feesteiland in de Balearen-archipel dat ook beroemd is om zijn stranden en zijn omgeving.

De tweede generatie Ibiza stamt uit 1993 en is de eerste generatie die volledig onder het beheer van de Volkswagen groep is ontwikkeld. Deze maakte gebruik van een platform dat een jaar later ook voor de Volkswagen Polo werd ingezet. Vanaf dit punt maakte de Ibiza zich los van zijn wat stoffige, conservatieve karakter en ging tot de verbeelding spreken met aantrekkelijke rondingen en stroomlijning waarmee hij ook een jongere doelgroep aanspreekt.

Leon

De Seat León is een stijlvolle auto die sinds 1999 op de markt is en nu in zijn vierde generatie zit. De nieuwste SEAT Leon heeft een uitgesproken design. Dit model is efficiënter, sportiever en veiliger dan de vorige modellen.  Hij dankt zijn naam aan de stad León, gelegen in het noorden van de autonome gemeenschap Castilla y León.

De SEAT Leon is een moderne auto met een high-tech interieur en de modernste rij-assistentiesystemen. Wat de auto ook aantrekkelijk maakt, is de hybride motor met een lage CO2-uitstoot. Hiermee rijd je tot 60 kilometer puur elektrisch. De Leon is verkrijgbaar als sedan of station wagon.

De verlichting is modern. In de LED-koplampen en de opvallende LED-balk aan de achterkant wordt gebruik gemaakt van nieuwe en geavanceerde lichttechnologie, waardoor de auto lekker opvalt.

Seat Leon Private Lease is aantrekkelijk voor iedereen die een voordelig en zorgeloos een nieuwe Leon wil rijden.

Arona

De kleinste SUV van Seat is de Arona. Hij is vernoemd naar een stad op het eiland Tenerife.

Pas sinds 2016 richt Seat zich op het ontwikkelen van SUV’s. In eerste instantie deed men dat met de grotere SEAT Ateca. Om ook de automobilist met een beperkter budget van dienst te zijn introduceerde Seat in 2017 de SEAT Arona.

De SEAT Arona is een 5-deurs auto en heeft zitplaatsen voor vijf personen. Het model is deels geïnspireerd op de in april 2017 verschenen vijfde generatie van de SEAT Ibiza en werd ook op hetzelfde platform gebouwd. Meerdere uiterlijke kenmerken komen overeen.

De Arona SEAT is leverbaar in zeven uitvoeringen, waarvan de prijzen van het goedkoopste en duurste model nogal uiteenlopen. Alle uitvoeringen zijn zorgeloos te rijden via Seat Arona Private Lease.

 

https://leaseauto.nl/private-lease/seat/