Nonpaletti
Image default
Aanbiedingen

Zelf brooddeeg maken

Zelf brooddeeg maken

Er zijn zo veel dingen om van dit broodrecept te houden, maar als ik de beste delen zou moeten benadrukken, is het dat het alleen houdbare ingrediënten vereist (geen melk, eieren of boter nodig!) en het is EASY en fool-proof om te maken! Of je nu een nieuweling bent of een ervaren broodbakster, je kunt dit niet verknoeien, en ik weet dat je het heerlijk gaat vinden!

Pro Tips:

Gebruik verse gist! Als je gist verlopen of slecht is, zal het brood niet goed rijzen. We zullen het testen in stap 1 van het recept. Bewaar gist in de koelkast om de beste kwaliteit te behouden.

Om het brood sneller te laten rijzen: Maak het deeg op tot de eerste rijzing, leg het in een goed ingevette kom en draai het een keer om om het deeg helemaal in te vetten. Dek de kom af met plasticfolie. Verwarm de oven voor op 180 graden F en zet de oven uit. Plaats de kom in de oven en laat de ovendeur een beetje openstaan. Laat rijzen tot het deeg verdubbeld is. Dan eruit halen, aanstampen en in broden vormen.

Heb ik een broodbakmachine of mixer nodig?

NEE! Voor dit wittebroodrecept heb je geen speciale apparatuur nodig. Als je een mixer of kneedmachine hebt voor het deeg kneden, maakt dat het proces gemakkelijker, maar je kunt ook gewoon een mengkom en een houten lepel gebruiken, en dan het deeg met je handen kneden. Je kunt een broodmachine gebruiken als je die hebt, maar het kan zijn dat je het recept moet halveren (om slechts 1 brood te maken), afhankelijk van de capaciteit van je machine.

Hoe maak je brood:

  • Laat de gist rijzen: Voeg in een grote kom of standmixer de gist, het water en een snufje van de suiker of honing toe. Laat 5-10 minuten rusten tot het schuimt en borrelt. (Dit heet “rijzen” van de gist, om er zeker van te zijn dat hij actief is. Als het niet schuimt, is de gist niet goed en moet u opnieuw beginnen met verse gist).
  • Brooddeeg maken: Voeg de resterende suiker of honing, zout, olie en 3 kopjes bloem toe. Meng om te combineren. Voeg nog een kopje bloem toe en meng om te combineren. Terwijl de mixer draait, voeg meer bloem toe, ½ kopje per keer, totdat het deeg begint weg te trekken van de zijkanten van de kom.
  • Kneed het deeg: Meng het deeg gedurende 5 minuten op gemiddelde snelheid (of kneed met uw handen op een licht bebloemd oppervlak, gedurende 5-8 minuten). Het deeg moet soepel en elastisch zijn en lichtjes kleven aan een schone vinger, maar niet te kleverig. Zo moet je brooddeeg maken.
  • Eerste rijstijd: Vet een grote kom in met olie of bakspray en leg het deeg erin. Dek af met een theedoek of plasticfolie en laat rijzen op een warme plaats* tot het in omvang verdubbeld is (ongeveer 1 ½ uur).5. Stamp het deeg goed aan om luchtbellen te verwijderen.
  • Verdeel in twee gelijke porties. Vorm van elke bal lange blokken en leg ze in ingevette broodpannen.
  • Tweede keer rijzen: Bespuit twee stukken plasticfolie met kookspray en leg ze voorzichtig over de pannen. Laat het brooddeeg maken opnieuw rijzen gedurende ongeveer 45 minuten tot een uur, of tot het een centimeter boven de broodpannen uitsteekt.
  • Bak: Stel de ovenrekken in op de laagste/middenpositie. Verwarm de oven voor op 350 F. Bak het brood ongeveer 30-33 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is. Tik zachtjes op de bovenkant van een brood; het moet hol klinken.
  • Keer de gebakken broden om op een rooster. Bestrijk de bovenkant met boter en laat minstens 15 minuten afkoelen voordat u ze in plakken snijdt.
  • Bewaren: Eenmaal koel, bewaar brood in een luchtdichte container of zak voor 2-3 dagen op kamertemperatuur, of tot 5 dagen in de koelkast.

Vooruit maken en invriezen

Om vooruit te maken: Maak het brooddeeg tot en met stap 4, vóór de eerste rijzing. Doe het in een grote luchtdichte bak en zet het maximaal een dag in de koelkast. Haal uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Ga verder met het stampen en vormen van broden.

Brooddeeg invriezen: Bereid het recept voor het brooddeeg maken tot en met stap (6), vóór de tweede rijzing. Leg de gevormde broden in een vriesbestendige of wegwerpbare aluminium broodvorm. Dek ze goed af met een dubbele laag aluminiumfolie en vries ze maximaal 3 maanden in. Wanneer u klaar bent om te bakken, laat u de broden ontdooien en de tweede keer rijzen, op kamertemperatuur (ongeveer 5 uur). Bak zoals voorgeschreven.

Om gebakken brood in te vriezen: Laat gebakken brood volledig afkoelen. Doe elk brood in een hersluitbare diepvrieszak en vries het maximaal 3 maanden in. Ontdooi op kamertemperatuur op het aanrecht of een nacht in de koelkast.

Koop een kneedmachine om het brooddeeg te maken!