Nonpaletti
Image default
Woning en Tuin

Aanleg buitenruimte

De buitenruimte is waar je leeft, ontmoet, koffiedrinkt of aan een frisse neus in haalt. De aanleg buitenruimte speelt dus een belangrijke rol in hoe wij deze ruimte ervaren. Het kan gaan om een kleine aanpassing, of een volledig nieuw ontwerp.

Het ontwerp

Het aanleggen van een buitenruimte begint bij een plan. Dit ontwerp wordt gebaseerd op je wensen of doelstellingen. Zo kan je denken aan meer groen, een betegeld pad door de tuin of de aanleg van een gezamenlijke stadstuin. Omdat een buitenruimte, zeker in de publieke ruimte, verschillende actoren aanspreekt, is het belangrijk om deze in het ontwerp en aanleg mee te nemen. De aanleg van een buitenruimte betekent daarmee dus ook de aanleg van een leefomgeving.

De aanleg

Vanuit het ontwerp begin je met de aanleg. In de meeste gevallen zal de eerste stap het verwijderen van de bestaande beplanting en bestrating zijn. Het begint dus allemaal met vanaf de grond. Soms kunnen werkzaamheden zoals de verbetering van de bodemgesteldheid of grondverzet er ook bij horen. Vervolgens wordt vanaf het ontwerp worden uitgezet op de buitenruimte. De grond, tegels, bloemen, bankjes en bomen kunnen dan op hun daarvoor bestemde plekje worden geplaatst. Elke expert draagt zijn steentje bij. Dus de belegeraar zorgt voor een mooie betegeling en de hovenier voor een groene oase. Goed afgestemde communicatie tussen alle partijen zorgt voor een gestroomlijnd verloop van de aanleg.