Nonpaletti
Image default
Dienstverlening

Hielspoor: oorzaken en behandeling

De hielspoor is een abnormale groei van het bot, die een botuitsteeksel vormt. Met andere woorden, in het bot wordt een uitsteeksel gevormd dat overeenkomt met een abnormale calciumafzetting. Meestal bevindt het spoor zich in het onderste deel van de calcaneus (“onder” het “hielbeen” of de “voetzool”) en is het van buitenaf niet zichtbaar.

De calcaneus is het grootste bot in onze voet. Het is de calcaneus die het gewicht van ons lichaam ondersteunt en zo een constante en intense impact ondersteunt. Wetenschappelijk gezien verschijnt het spoor in de context van microtrauma’s en chronische ontstekingen die verkalking van de weefsels rond de calcaneus in de hand werken.

 

Belangrijkste oorzaken van de vorming van hielsporen

Hoewel de oorzaken voor de ontwikkeling van de hielspoor niet volledig bekend zijn, weten we dat er verschillende risicofactoren zijn die de ontwikkeling van deze pathologie vergemakkelijken:

  • Het spelen van sporten die een grote impact vereisen. Voorbeelden zijn: dansen, rennen, springen, ballet, enz;
  • Het dragen van ongeschikt schoeisel (bv. hoge hakken, in het geval van vrouwen, strak of vervormd schoeisel, etc.);
  • Staan voor vele uren;
  • In de leeftijdsgroep boven de 40;
  • Overgewicht (obesitas).

 

Behandeling hielspoor

De behandeling hielspoor moet door de orthopedisch chirurg worden voorgeschreven nadat elke patiënt is gediagnosticeerd en geïndividualiseerd.

Levensstijlveranderingen zijn de eerste en belangrijkste maatstaf voor de behandeling en preventie van de hielspoorvorming. Gewichtsverlies (door adequate voeding, vermijding van sedentaire levensstijl, enz.) om de druk op de calcaneus te verminderen is een belangrijke maatstaf in geval van geassocieerde obesitas.

Als de patiënt enige fysieke activiteit beoefent, kan de arts adviseren tijdelijke rust, in principe, in sporten waar er impact is met de bodem, het stimuleren van rust totdat er verbetering van de symptomen. Echter, als u geen pijn voelt, kan de terugkeer naar fysieke activiteit worden losgelaten, maar wel geleidelijk aan.

Tijdens en na de acute fase moet de lange wandeling worden vermeden. Echter, na ongeveer 6 weken en in afwezigheid van pijn, kan het lopen gunstig zijn voor het herstel.

 

De pijn verlichten

Onder de opties voor de behandeling hielspoor, die door de orthopedisch chirurg kunnen worden voorgeschreven, als een manier om de pijn te verlichten en het herstel te vergemakkelijken, vallen op:

– Voorschrift van anti-inflammatoire geneesmiddelen;
– Gebruik van orthopedische binnenzool;
– Fysiotherapie
– Toepassing van ijs in de acute fase van de pijn;
– Toepassing van het warmtekussen in de minder acute fase van de pijn.

Als de bovengenoemde behandelingen mislukken, moet de noodzaak van een chirurgische ingreep worden beoordeeld.
Bezoek de website www.chiropractiebennekom.nl.