Nonpaletti
Image default
Woning en Tuin

Hoe lang bestaan cilindersloten?

Al sinds de oudheid gebruikt men cilinders met sleutel. Door de Romeinen kwamen eerst simpelere sloten in gebruik die eeuwenlang in gebruik waren, maar in de achttiende eeuw is het slot met cilinders herontdekt. Eerst werd het radiaalslot ontdekt en daarna het stiftcilinderslot.

Tegenwoordig is het cilinderslot het meest gebruikte slot in woonhuizen. Het radiaalslot is veiliger omdat de horizontale stiften minder gemakkelijk kunnen worden gemanipuleerd.

Bij woninginbraken nemen dieven hier echter niet eens de tijd voor aangezien er ook simpelere methoden zijn om in te breken waar gewoon materiaal voor te koop is zoals kerntrekken.

Moderne cilindersloten

Het cilinderslot van tegenwoordig bestaat uit een cilinder met behuizing van metaal met daarin onderdelen die het draaien van de cilinder blokkeren zoals stiften, plaatjes of kogeltjes, ook wel permutatiestiften genoemd. Deze zijn meestal gemaakt van messing (geelkoper).

Door spiraalveren of sluitpinnen wordt het voorkomen dat de cilinder kan worden gedraaid. Wanneer de goede sleutel in het slot wordt gestoken komt de scheiding tussen de stiften, plaatjes of kogeltjes op een lijn te liggen met de onderkant van de cilinder zodat deze wel kan worden gedraaid.

Dit beveiligde type van cilinder wordt ook wel veiligheidscilinder genaamd. Veiligheidscilinders zijn te vinden bij de meeste slotenmakers maar ook online kan je de meest populaire merken kopen.

Zijn moderne clindersloten veilig?

Door de meenemer wordt de dagschoot ingedraaid. Sommige cilinders hebben twee meenemers. Soms dan moet je de sleutel horizontaal in het slot steken, dat heet een keersleutelsysteem. De behuizing van cilinders wordt vaak gemaakt van (dubbele lagen) staal, messing of nikkel.

De cilinder is geplaatst in het deurschild, ook wel deurbeslag genoemd, waar ook de deurkruk of deurklink in is geplaatst. Het deurbeslag is vaak gemaakt van aluminium.

Moderne sloten kunnen inbrekers een aantal minuten tegenhouden waardoor deze het vaak opgeven, maar dan moet het slot wel van goede kwaliteit zijn.

https://www.veiligheidsslotenshop.be/categorie/veiligheidscilinders/