Nonpaletti
Image default
Rechten

Letselschade: wat is het precies?

Als je betrokken raakt bij een ongeval en daardoor letsel oploopt kan dit nare gevolgen voor je hebben. Als gevolg van dit letselongeval kun jij namelijk materiële, fysieke en mentale schade oplopen. Indien jij dit letsel door de schuld van een ander hebt opgelopen, heb je in veel gevallen recht op een schadevergoeding. Volgens de wet dient de tegenpartij namelijk bijna alle schade die het slachtoffer heeft opgelopen door het ongeval te vergoeden. Het vaststellen van letselschade is een belangrijk onderdeel van het schaderegelingsproces. Maar welke soorten letselschade zijn er precies? In dit artikel lees je wat letselschade precies inhoudt en vind je voorbeelden van schadeposten bij letselschade.

Wat is letselschade precies?

Er zijn diverse situaties waarbij je letselschade kunt oplopen. Dit kan thuis of op het werk, binnen of buiten en in het openbaar vervoer of in het verkeer gebeuren. Letselschade wordt voornamelijk veroorzaakt door ongevallen in het verkeer, mishandelingen, hondenbeten, een bedrijfsongeval, een medische misser en een gebrekkig product. Na het oplopen van een letselongeval kan het zo zijn dat je leven compleet veranderd. Je loopt materiële en immateriële schade op en deze schade kan zelfs levenslang doorlopen. 

Materiële schade is de schade die direct in geld kan worden uitgedrukt. Voorbeelden van materiële schade zijn bijvoorbeeld studievertraging, inkomensverlies doordat je niet meer kunt werken, kosten van revalidatie en ziekenhuiskosten. Naast materiële schade zul je waarschijnlijk ook immateriële schade oplopen. Immateriële schade is schade die niet in geld kan worden uitgedrukt. Denk bijvoorbeeld aan de pijn die je na het ongeval lijdt, het verdriet, slaapstoornissen en psychische klachten. De vergoeding die je ontvangt voor de opgelopen immateriële schade heet ook wel smartengeld. 

Een schadevergoeding claimen

Wil jij een schadevergoeding claimen voor de letselschade die je hebt opgelopen? Dan is het erg belangrijk dat je de aansprakelijkheid vaststelt. Een schadevergoeding kan namelijk worden geclaimd als er een aansprakelijke partij is. Bij het vaststellen van de aansprakelijkheid zal er onderzocht worden wie er precies aansprakelijk is voor het letselongeval en de schade die je daardoor hebt opgelopen. Houd er rekening mee dat je voldoende bewijs nodig hebt. Bewijzen verzamelen en berekenen waarop je recht hebt na een ongeval is een lastig proces. Daarom is het altijd aan te raden om een belangenbehartiger in te schakelen. Er bestaan verschillende belangenbehartigers voor deze situatie waaronder letselschadespecialisten en letselschade advocaten. Jouw belangenbehartiger helpt jou met het succesvol claimen van een schadevergoeding. Zo onderhoudt hij/zij contacten met de verschillende partijen voor jou en kan hij/zij jou advies geven tijdens het proces. 

Tips om veilig te klussen 

Een ongeluk zit in een klein hoekje en voorkomen is beter dan genezen. Ook als je thuis lekker aan het klussen bent kunnen er dingen misgaan. Het is daarom belangrijk dat je een veilige werkplek voor jezelf creëert. Zorg ervoor dat je werkplek opgeruimd is, zodat je niet over gereedschap kunt vallen. 

De conclusie

Na een letselongeval krijg je te maken met letselschade. Letselschade is een verzamelnaam voor materiële en immateriële schade. In tegenstelling tot immateriële schade is materiële schade wel in geld uit te drukken. Als je de letselschade door toedoen van een ander hebt opgelopen, heb je de mogelijkheid om een schadevergoeding te claimen.