Nonpaletti
Image default
Aanbiedingen

Moet u een valbeveiligingsharnas gebruiken als u in een hoogwerker werkt?

Valbeveiliging is niet verplicht, maar wordt in ieder geval aanbevolen. Er gebeuren echter vaak ongelukken die te voorkomen zijn. Het kan ook zijn dat een fabrikant het dragen van valbeveiliging aanbeveelt in de specificaties van de hoogwerker. Wanneer zich een ongeval voordoet, rijst de vraag wie aansprakelijk is. Om dit te voorkomen is het raadzaam om een harnas te dragen wanneer u op een hoogwerker werkt, zodat u kunt aantonen dat u veilig werkt.

 

Verschillende soorten hoogwerkers

Sommige hoogwerkers werken anders dan andere, waardoor de risico’s die u loopt als u op de hoogwerker werkt ook verschillen. Hier volgen twee veel voorkomende types en hun risico’s:

Knikkende en telescopische hoogwerkers. Als u met hoogwerkers werkt, moet u een veiligheidsharnas met een kort verstelbaar koord gebruiken. De reden hiervoor is dat deze twee hoogwerkers in alle richtingen kunnen bewegen en u plotseling uw evenwicht kunt verliezen, wat tot een val kan leiden.

Schaarhoogwerkers. Bij deze werkplatforms beweegt de cabine alleen op en neer. Daarom is het risico om te vallen en uit het werkplatform te worden geslingerd kleiner. Natuurlijk kunnen fabrikanten erop wijzen dat het beter is om een harnas te dragen, u moet dan hun advies opvolgen.

 

Het huren van een hoogwerker

Het dragen van een harnas is dus niet verplicht, maar wel aan te raden. Bij een hoogwerker huren kunnen de regels verschillen, dus het is raadzaam om er altijd naar te vragen. De belangrijkste reden om het zekere voor het onzekere te nemen is dat bij een ongeval de verzekeringsmaatschappij zal willen weten wie aansprakelijk is. Zij zullen zich dan baseren op adviezen en leidende regels. In de Arbowet staat dat een bedrijf ervoor moet zorgen dat zijn werknemers veilig kunnen werken. Als een werkgever een autogordel verplicht stelt, doen ze hun werk om hun werknemers een veilige werkomgeving te bieden.

 

https://www.123machineverhuur.nl/