Nonpaletti
Image default
Huishoudelijk

Verwijder vetluis snel met deze 4 tips

Je hebt je vieze kleding in de wasmachine gestopt en hoopt ze er weer fris uit te halen. De wasmachine is eindelijk klaar en je opent de wasmachinedeur. Er komt je een onaangename rioollucht tegemoet. De kans is groot dat je te maken hebt met het veelvoorkomende vetluis. Gelukkig zijn er makkelijke manieren om vetluis weer snel te verwijderen voordat de vetluis vlekken in je kleding maakt. Bovendien ruikt je was na het toepassen van deze tips snel weer heerlijk fris! Een uitgebreide uitleg over hoe vetluis verwijderen lees je in dit artikel van een witgoed reparatie specialist.

Als eerste zal je je misschien afvragen, wat is vetluis nou eigenlijk? Heb ik echt last van luizen in mijn was? Of is het iets anders? Dat laatste klopt. Vetluis is een verzamelnaam voor bacteriën die zich ophopen in onderdelen van jouw wasmachine. Vetluis bestaat uit huidschilfers, haren, lichaamsvetten zoals talg en zeepresten.

Maar hoe komen die daar dan als we dagelijks de wasmachine gebruiken?

Dat is een hele terechte vraag. Vroeger deden we de was bijna altijd op hoge temperaturen zoals een 90 of 95 graden was. Tegenwoordig hoeven we door verbeterde wasmiddelen niet meer zo heet onze kleren te wassen. En juist door het gebruik van deze lage temperaturen (30 tot 40 graden) lossen zeepresten nog maar heel moeilijk op in de wasmachine. Als gevolg daarvan hopen ze op in de deurrubber (de manchet) waar een vieze grijze smurrie ontstaat. Maar ook in het zeepbakje vind je vetluis door onopgeloste zeepresten.

Tijd om de wasmachine eens goed te reinigen en de vetluis op te lossen

Begin met de rubberrand van de deur af te nemen met een doekje. Zorg dat alle grijze drap weg is en kijk vooral ook goed in de naden. Je bent hier slechts een paar minuutjes mee bezig.

Vetluis oplossen in het zeepbakje

Dit is ook zo’n lekkere snelle oplossing. Trek het zeepbakje simpelweg uit de wasmachine en spoel het goed schoon onder heet water. Plaats het zeepbakje daarna weer terug in de wasmachine.

Het wasmachine filter schoonmaken

Hier ben je hooguit 10 minuten mee bezig. Open als eerste het klepje aan de voorkant van je wasmachine en trek daarna het slangetje eruit. Dit de afvoerslang die in de wasmachine zit. Pak nu een handdoek en een emmer en leg de afvoerslang in de emmer. Trek de stop uit de slang en laat de wasmachine nu rustig leeglopen. Wanneer al het water uit de afvoerslang is kan je het dopje weer op de afvoerslang doen. Vervolgens ga je rustig met je vingers in het klepje en voel je aan de schoepen van de wasmachine filter. Wanneer deze niet goed rond kunnen draaien betekent het dat er viezigheid in de filter zit. Haal dit voorzichtig weg totdat je de schoepen van het filter rustig met je vingers rond kunt draaien. Het wasmachinefilter is nu schoon.

De trommel schoonmaken

Dit is het laatste klusje en dan is je wasmachine vetluis vrij. Draai een kookwas op 95 graden (90 graden mag ook) en doe er een scheutje azijn bij. Het azijn zorgt ervoor dat nare geurtjes worden weggenomen. Azijn absorbeert namelijk vieze geurtjes. Je zult direct na de kookwas merken dat je wasmachine een stuk minder ruikt. Is de trommel nog niet helemaal schoon van vieze geurtjes? Herhaal dan dit proces een keer. Sowieso is het goed een keer per maand een kookwas te doen om permanent de vetluis uit je wasmachine te houden.