Nonpaletti
Image default
Mode en Kleding

Tips voor meer duurzaamheid in je kledingkast

Bewuste, duurzame en milieuvriendelijke consumptie is al lang een trend – maar we slagen er vaak niet in die in de praktijk te brengen. Wie op lange termijn milieubewust en ecologisch wil leven, moet dus gewoon proberen duurzaamheid stap voor stap in zijn levensdomeinen te integreren. Dit omvat ook de keuze van je garderobe.

Zal ik dit kledingstuk minstens 30 keer dragen? Dit is een vraag die je jezelf kritisch moet stellen voor je een nieuw stuk koopt – en laat het met rust als het antwoord “nee” is. Gemiddeld wordt een T-shirt maar vier keer gedragen voor het weer wordt weggegooid. Elk vijfde kledingstuk in onze kleerkast wordt bijna nooit gedragen.

Ook modeontwerpster Vivienne Westwood heeft hier duidelijke woorden voor: “Koop minder, kies goed, zorg dat het lang meegaat”. Dus in plaats van het volgende goedkope hemd te kopen dat al na de tweede wasbeurt zijn vorm verliest, kun je beter investeren in een stuk van hogere kwaliteit (en liefst eerlijk geproduceerd) waar je op lange termijn plezier van hebt.

Als je ook kiest voor klassieke kledingstukken en eenvoudige modebasics, kun je die het hele jaar door dragen zonder overgeleverd te zijn aan seizoensgebonden modetrends. Eerlijke kleding en milieuvriendelijke producten kosten misschien meer dan snelle mode, maar ze betalen zich op lange termijn terug – voor mens en milieu. Het is dus beter om minder te kopen, maar betere en dus duurzamere kwaliteit.

Als je duurzame kleding wilt kopen, moet je beslist voor fair fashion labels gaan. Eerlijke modemerken gebruiken duurzame materialen zoals biologisch katoen of gerecycleerd polyester en zorgen ervoor dat eerlijke arbeidsomstandigheden worden gerespecteerd. Zoek in dit verband zeker naar internationaal erkende zegels.