Nonpaletti
Image default
Bedrijven

Beter worden in motorrijden

Net als met autorijden is het behalen van je rijbewijs een momentopname. Je oefent veel en uiteindelijk word je op de proef gesteld tijdens je examen. Wanneer je je rijexamen behaalt betekent het niet per direct dat je een goede motorrijder bent. Er valt altijd wat te leren en daarom kan iedereen nóg beter worden in motorrijden.

Veilig rijden

Wanneer je op een motor zit ben je eenmaal heel kwetsbaar, omdat er geen blik om je heen zit zoals in een auto. Om de veiligheid te vergroten is het allereerst van belang dat je meer afstand houdt van je voorgangers, ook wanneer je stilstaat. Verder zie je geregeld bij files dat motors tussen de auto’s doorrijden, waardoor er ook ongelukken kunnen ontstaan. Auto’s moeten in de file staan, dus als motorrijder moet jij dat ook. Daarbij scheelt het je een hoop gemanoeuvreer en eventuele schade aan spiegels van auto’s.

Omdat je op de motor nou eenmaal kwetsbaarder bent is het ook ontzettend belangrijk om altijd te blijven opletten en om vooruit te kijken. Bij lange ritten kan dit nog wel eens erbij inschieten, waardoor zogeheten ‘’target fixation’’ zich voordoet.

Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste kleding en helm draagt die past bij jouw lichaam. Het moet een pak zijn waar jij je als motorrijder veilig in voelt en waarop je vertrouwt.

Verder dien je altijd te controleren op wat voor een wegdek je rijdt en wat de weersomstandigheden zijn. Op basis van de omstandigheden zal je moeten anticiperen door bijvoorbeeld tijdens regen niet over wegmarkeringen te rijden. De kans is dan groot dat je onderuit gaat.

Om jouw motorvaardigheden naar een hoger niveau te tillen kun je deelnemen aan een circuitdag of kun je nog wat lessen nemen bij een lesschool, zoals motorrijschool Tilburg of een andere bij jou in de omgeving.

https://rijschoolintilburg.nl/motorrijschool-tilburg/