Nonpaletti
Image default
Bedrijven

Lees hier alles over een grafzerk

Wanneer een geliefde van u is gestorven en begraven, dan wilt u graag een steen die de plaats markeert waar hij of zij ligt. Dat markeren kunt u op twee manieren doen. U zou een staande steen (stele) kunnen plaatsen of een liggende steen (grafzerk). Op een grafzerk wordt informatie van de overledene geplaatst. Vaak wordt de naam, geboorte- en sterfdatum erop aangebracht. Soms wordt de leeftijd weergegeven. U ziet ook grafzerken waarop een kunstuiting is geplaatst: zoals geknakte bloemen, een gebroken boom, nachtvlinders, zandlopers of levensbomen. U kunt er ook teksten of regels uit een gedicht op aan laten brengen. Wanneer u er een portret van de overledene op wil laten aanbrengen, dan wordt dat vaak in emaille gebrand voor de zeer lange houdbaarheid.  

Het materiaal van een grafzerk

Omdat een grafzerk lang houdbaar moet zijn, wordt het vaak van een gepolijst graniet gemaakt. Het materiaal heeft een zeer lange levensduur. Het kan gemakkelijk vele duizenden jaren meegaan. U bent niet verplicht om graniet te gebruiken. U kunt ook beton, baksteen, hout of glas toepassen. Het is maar waar u voorkeur naar uitgaat. Omdat het maken van een grafzerk veel tijd en vakmanschap vergt, is het een behoorlijke investering. Vroeger werden zerken alleen geplaatst door welgestelde personen. De grafzerken werden soms al vervaardigd, als de persoon, waar de zerk voor was, nog leefde. Ook worden er zerken gebruikt bij familiegraven. Wanneer er in de familie of gezin iemand is gestorven, wordt de zerk bij een familiegraf gelicht en de overledene erbij geplaatst. Op de grafzerk kan er tekst worden toegevoegd. Daarna wordt de zerk weer teruggeplaatst.

De kosten van een grafzerk

Het is moeilijk om een exact bedrag aan te geven wat een grafzerk kost. De gemiddelde prijs zal tussen de € 600 en € 2600 liggen. De kostprijs van een grafsteen wordt bepaald door de keuze die u maakt. U kunt kiezen voor een staande of liggende. Ook kunt ook een liggende waar aan het eind een staande erop is aangebracht. U moet ook een bedrag betalen voor de tekens die u erop wil laten aanbrengen. Voor het plaatsen van een foto wordt een extra bedrag gerekend. Wanneer u uw geliefde op een begraafplaats wil laten begraven, dan moet u ook jaarlijks contributie betalen voor het onderhoud van de begraafplaats.

Het belang van een graf

Het is lang zo geweest dat een grafsteen diende om anderen aan te sporen om op de plaats, waar de persoon lag, te bidden voor het zielenheil van de overledene. Het doel tegenwoordig van een zerk of columbarium (dit is een muur waarin urnen zijn geplaatst) is bedoeld om eraan herinnerd te worden om op die plaats de dode te herdenken. Wanneer u de as van de overledene uitstrooit, mist u de plek om naar toe te gaan om de dode te herdenken. Omdat u van veel verschillende zerken of stele gebruik kunt maken, kunt u ons veelzijdige aanbod ontdekken op www.andersgedenkmonumenten.nl.

https://www.andersgedenkmonumenten.nl/