Nonpaletti
Image default
Gezondheid

Systeemtherapie…wat is het en wat kan ik ermee?

Misschien heb je wel al eens gehoord van systeemtherapie, maar weet je niet goed wat het inhoudt. Misschien zit je dus nog met een aantal vragen. Vandaar dat wij even de belangrijkste punten voor je op een rij gezet. Systeemtherapie kan namelijk een enorme verrijking in je leven zijn. Zeker de moeite waard om te ontdekken.

Systeemtherapie, wat is dat juist?

Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie. Bij systeemtherapie wordt er gekeken naar je problemen in relatie met het systeem. Dat wil zeggen dat er wordt gekeken naar je omgeving, je vriendenkring, relatie, familie, vrienden, cultuur, maatschappelijke positie, enzovoort. Deze omgevingsfactoren worden grondig geanalyseerd, waarna er gekeken wordt naar de invloed van deze factoren op je problemen. Om die reden wordt systeemtherapie vaak samen met anderen gevolgd. Zo heb je bijvoorbeeld gezinstherapie, relatietherapie, enzovoort. Deze vorm van therapie draait dus rond het verbeteren van interacties binnen een bepaalde groep.

Waarvoor systeemtherapie goed is

Systeemtherapie geeft een nieuwe kijk over bepaalde patronen binnen een bepaalde relatie. Door systeemtherapie te volgen krijg je een beter zicht over wat juist de oorzaak van bepaalde conflicten was, doordat je er even buitenstaat. Daarnaast volg je de therapie samen met de persoon waarbij de conflicten ontstaan zijn en geeft systeemtherapie je nieuwe inzichten over hoe de andere zich voelt. Systeemtherapie kan toegepast worden voor elk soort relationele problemen zoals moeder-dochter, vader-kind, echtgenoten, enzovoort. Systeemtherapie werkt voornamelijk goed bij relationele problemen, voor het voorkomen van echtscheidingen of bij gedragsproblemen bij kinderen.

Het verschil met een psychologe

Als je problemen hebt, is het natuurlijk ook een goed idee om bij een psychologe ten rade te gaan, maar er is toch daadwerkelijk een verschil. Systeemtherapie is veel laagdrempeliger en het is dus makkelijker om de stap te zetten naar een systeemtherapeute dan een psychologe. Ook is een systeemtherapeute gespecialiseerd in het verbeteren van relaties onderling en werkt een psychologe voornamelijk met je persoonlijke problematiek. Een systeemtherapeute is dus aangeraden bij personen die specifiek relationele problemen hebben.

Wil je een psychotherapie opleiding volgen? Kijk dan eens op de website van ZoMa Opleidingen of bezoek een informatie ochtend of avond.

https://www.zoma-opleidingen.nl/