Nonpaletti
Image default
Onderwijs

Creatieve lessen voor het basisonderwijs

Ben jij op zoek naar creatieve lessen voor het basisonderwijs? Er is zó veel mogelijk dat we bijna niet zouden weten waar we moeten beginnen! Wij verzorgen al meer dan twintig jaar kunsteducatie op basisscholen door heel Nederland. En het mooie is: elke dag krijgen we weer nieuwe ideeën. Want de samenleving staat nooit stil en dus zijn kunst en cultuur ook steeds in beweging. Kunsteducatie verandert dan vanzelfsprekend mee.

De leefwereld van kinderen

Volwassenen denken al snel dat ze zich in kunnen leven in kinderen, omdat ze zelf ook ooit kind geweest zijn. En tot op zekere hoogte klopt dat natuurlijk. Maar we moeten niet vergeten dat de leefwereld van kinderen van nu compleet anders is dan die van ons toen we klein waren. Net zo goed als dat kinderen van volgende generaties weer op zullen groeien in een hele andere wereld dan de kinderen van nu. Kunsteducatie op de basisschool kan alleen relevant zijn als het aansluit bij de kinderen die nú in de klas zitten. Daarom is in ons aanbod bijvoorbeeld ook ruimte voor eigentijdse muziekgenres als rap en verschillende vormen van digitale media.

Buiten de box

Dat we aansluiten bij de leefwereld van kinderen, wil niet zeggen dat we niet ‘buiten de box’ denken. Integendeel: we zien het als een taak van kunsteducatie om kinderen spelenderwijs uit te dagen om uit hun comfortzone te stappen. Dit doen we bijvoorbeeld met circusactiviteiten op de basisschool. In het begin vinden kinderen dit vaak even spannend, maar uiteindelijk staat ‘circusje spelen’ altijd garant voor een hoop plezier en een ongeëvenaarde succeservaring.

Spelenderwijs aan de slag met techniek

Kunst en techniek lijken elkaar in eerste instantie misschien uit te sluiten, maar niets is minder waar. Sterker nog: ze gaan elkaar steeds meer overlappen. We proberen met onze kunstworkshops dan ook om de mix van kunst en techniek naar de klaslokalen te brengen. Bijvoorbeeld door samen met de kinderen aan de slag te gaan met Virtual Reality of door een klas vol kleine robotjes te maken die aan het einde van de workshop vrolijk over de tafeltjes hobbelen.

https://www.grotebroer.nl