Nonpaletti
Image default
Onderwijs

Het nut van coaching

Er is een concept dat heet privécoaching.  Bij dit proces wordt de situatie en de rol van de gecoachte altijd genomen als uitgangspunt. 

Bij privé coaching wordt er veel gevraagd op de inzet en overgave van de gecoachte persoon. Het vraagt van dit persoon om eigenaar te worden van zijn of haar eigen vraagstukken. Hiervoor is een methode bedacht: het KISS principe. Wat staat voor kort – intensief – snel en succesvol. Het doel hiervan is rap tot de kern van het vraagstuk te komen en daar vervolgens intensief aan te werken. Reden hiervoor is dat de gecoachte persoon zelf zijn of haar antwoord moet zoeken.

Om dit toe te passen zijn er verschillende soorten coachen te onderscheiden, namelijk: Persoonlijke coaching, loopbaan coaching, performencecoaching en teamcoaching. Ontwikkel coaching is bedoeld voor mensen die opzoek zijn naar een betere match met hun functie. Loopbaan coaching biedt perspectief waar je staat en wat je kansen zijn, en hoe je die moet benutten. Performencecoaching is een stukje prestatieverbetering en teamcoaching tot slot is een vraagstuk dat behandeld wordt voor een team. 

Het doel van coaching 

Het doel is zoals hierboven beschreven vaak verschillend. Maar uiteindelijk gaat het erom dat de potentiële krachten van een persoon naar boven worden gehaald en dat hij/zij of een groep deze beter kan benutten. De coach is hier voornamelijk bezig met het creëren van bewustzijn voor de gecoachte. 

Aanpak

In theorie wordt ook wel het I GROW model gebruikt. Wat staat voor Implications, Goal, Reality, Options en Wrap up. Dit model wordt vaak ook gehanteerd bij het privé coachen van personen of groepen. Bekijk hier meer over coaching over de beste privé coachers van Nederland.